Je kind begrijpen is soms té moeilijk

Daar ging ze, in COMPLETE weerstand.

Mijn dochter.

Een fantastische dochter waar elke ouder van droomt.

Goede resultaten op school. Plichtbewust. Het hart op de juiste plaats. Geen weerwoord. Op tijd in bed. Geen gesleur om op te staan. Vertrekt op tijd naar school. Geen gespijbel. Leerkrachten schrijven haar een maturiteit toe die ze bij geen enkel andere leerling vinden.

En toch kwam ze die avond niet thuis op het afgesproken uur.


Wat er aan vooraf ging...


Ik vroeg haar om haar broer op te halen van zijn sportstage. Ik had een afspraak.


Er ging al een stemmetje door mijn hoofd 'dat ze ook eens iets mag doen'.


Ja, je herkent hem goed. De rechter in mij die me wijsmaakte dat ik altijd voor iedereen moet klaarstaan. Ook voor mijn kinderen. En dat zij dan maar eens iets terug mag doen.


Daar zit natuurlijk een grond van waarheid in. Alleen is de liefdevolle energie in geen mijlen te bespeuren.


Want dat is wat de rechter in ons doet. Alle liefde wegnemen om al een oordeel te vellen over iets wat nog niet gebeurd is. Of misschien zal gebeuren.


Zo manifesteer je natuurlijk wat je rechter je ingeeft. Dit heet self-fulfilling prophecy.


Je raadt het al.


Bij terugkomst van mijn afspraak, was mijn dochter nog steeds mijn zoon niet gaan halen.

Ze had nog eerst wat anders te doen.

De rechter in mij werd woest!


Ik uitte mijn teleurstelling en stak eens goed door wat ik allemaal voor haar wel niet deed. Dat er van respect helemaal geen sprake is. En dat ik niet begreep aan wat ik dit verdiend had. (slachtoffer, slachtoffer,...) Van manipulatie gesproken. 🙄🙄🙄


Ik hoor je al denken...


Mag je dan geen hulp verwachten van je kinderen?


Ooooooooooh jawel, het is zelfs je taak om je kinderen te leren hulp aan te bieden. Niet omdat het zo hoort, maar omdat je er zoveeeeeeel voor terugkrijgt.


De dankbaarheid van anderen werkt zo aanstekelijk dat je er gewoon gelukkig van wordt. Helpen draagt bij tot een mooiere wereld. (dat tonen de hulpacties bij rampen)

Niet dat centje op een rekening storten, maakt mensen gelukkig. Wel die helpende handen waar je iemand mee uit de nood helpt. Dat blijft mensen bij.


Dat wil je je kind toch ook laten ervaren, niet?


Ja, mijn rechter saboteerde dit gegeven. Want hij maakte me al wijs dat mijn dochter me niet lief had. Ik was diegene die haar vader nooit meer zou toelaten in mijn leven, weet je wel?

Dat hun relatie onder druk kwam te staan, ook ik heb daar mijn aandeel in. Want ik had ervoor gezorgd dat hij ervandoor ging met een ander.


De rechter in mij maakte brandhout van alles wie ik ben tot de slechtste moeder ter wereld. Dus moest mijn dochter me maar eens bewijzen dat ze me graag zag door mijn zoon te gaan halen.


En zij zei resoluut nee tegen deze manipulatie.


Erger nog, ze trapte het af en weigerde naar huis te komen. Haar rechter die mij eens ging manipuleren. Tot 23u notabene. 😅 ( niet eens een hele nacht..., zo braaf is ze)


Boontje komt om zijn loontje. En het loontje stonk als de pest!


Gelukkig, ken ik mijn wijze ik ook.


Dat is het andere deel van ons brein, waar alle liefde zit. Waar empathie de bovenhand neemt en waar sorry zeggen voor je eigen aandeel alles weer goed maakt.


Want laat 1 ding duidelijk zijn. Onze kinderen vergeven ons ALTIJD!! Ze verdienen enkel een eerlijke sorry voor hetgeen waar je als ouder de bal hebt misgeslagen.


Mijn dochter zag ook in dat haar rechter flink misbruik had gemaakt van de situatie om haar om de tuin te leiden. Hij maakte haar wijs dat haar moeder haar ook niet meer graag zag.


Zie jij de ironie ook in dit verhaal? (en de spiegel...)


Met pubers is het niet moeilijk. Zij verdienen de eerlijkheid van jou die jij van hen verwacht.

En hebben het verdomd goed door wanneer je die niet geeft.

Wat zij dan weer vertalen in weerstand.


Van mijn dochter kreeg ik alvast een welgemeende: "Ik heb mijn mama soms nog nodig."

Vertaling: "Ik zie je graag mama."

En zij krijgt van mij een mama die voortaan nooit meer twijfelt aan de liefde van haar dochter.


Veel liefs,


Ellena

11 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven