HSP (HoogSensitief Persoon): Je bent geen slachtoffer maar net gezegend met deze gave!

Het schooljaar is weer gestart! Met de nodige pittige momenten die zich elke keer weer aandienen.

Pittige momenten om mijn kinderen alles te geven wat ze nodig hebben zonder mezelf voorbij te lopen.

Pittige momenten omdat mijn kinderen zich weer moeten aanpassen aan lawaaierige klassen, speeltijden die niet altijd even leuk verlopen en huiswerk die na een vermoeide dag nog moet gemaakt worden.


Het eerste halfuur na school is het "klaag-halfuurtje" van mijn zoon. Een uitlaatklep die hij nodig heeft om zijn spanning helemaal te kunnen loslaten van een alweer spannende dag.

Een uitdaging voor mij om me niet te laten meeslepen in de emotie van mijn zoon. Zijn emoties zijn terecht, maar ik hoef ze niet te doorvoelen om hem te kunnen ondersteunen.


Het tegendeel is echter waar!


Door mezelf niet te laten meeslepen in de emoties van mijn zoon, sta ik stevig in mijn schoenen om hem te ondersteunen in het zoeken naar oplossingen voor de dingen waar hij last van heeft. Ik kan zo blijven voelen wat hij nodig heeft en mijn intuïtie toont me de weg naar welke mogelijkheden ik hem kan aanreiken.


Bovendien kan ik mijn zoon alle ruimte geven om zijn emoties vrij te laten, zonder dat ik er me zelf ongemakkelijk bij voel.


In de HSP-wereld is de overtuiging dat we het slachtoffer zijn van een wrede wereld die ons niet begrijpt. Dit is je reinste waanzin. Waarom laten we ons in die slachtofferrol duwen? Terwijl HSP net een hele mooie eigenschap is.


Vanmorgen vroeg mijn zoon: "Mama, hoe zou het zijn als je verlamd bent?" Waarop ik hem antwoordde dat dit niet gemakkelijk is om mee te leven. Vanuit mijn denken en angst om beperkt te zijn in mijn vrijheid zei ik hem dat je altijd hulp moet vragen.

Zijn antwoord gaf me kriebels over mijn hele lijf: "Mama, iemand helpen is zo cool!"


En daar gaat HSP rond. Mensen met deze gave zien de noden in de wereld. Zij voelen aan wat de andere nodig heeft en kunnen daar een juist antwoord op bieden. Al deze mensen zijn nodig om te tonen hoe je er voor elkaar kan zijn.

Maar dit kan alleen als jij jezelf en je kind niet in de slachtofferrol laat duwen. Neem jezelf in de hand en sta recht, streef je dromen na en gebruik al je talenten om te tonen dat je deze gave bezit. Je bent het jezelf en je kind waardig!


HSP zijn betekent ook dat je goed zorg moet dragen voor jezelf. Al je zintuigen zijn ontwikkeld om informatie intenser te laten binnen komen. Maar die intensiteit is geen beperking, het helpt je net om alert te zijn. Het helpt je om te voelen wat je nodig hebt en wat je voor de andere kan betekenen. Deze intensere gewaarwording geeft jou een nog beter inzicht in alles om je heen.

Maar als jij deze intensiteit blijft zien als een beperking, blok je deze gave af. En heb je er inderdaad alleen maar last van.


Geluid is bij mijn kinderen en mezelf vaak een stoorzender. Mijn zoon verschiet van een plots lawaai. Mijn dochter en ik voelen ook sommige geluiden als pijnlijk aan.

En tegelijkertijd kan ik enorm genieten wanneer er rust is. Ik kan enorm genieten van muziek, want ik hoor ook elke toon en kan me helemaal laten meevoeren door de melodie. Ik kan muziek naspelen zonder noten te kunnen lezen. Door me te focussen op al deze mooie dingen, zie ik mijn gehoor meer als een gave dan als een beperking. En wanneer ik er toch last van heb dan zijn er altijd oordoppen in de buurt. 😃


Als jij je gave gaat zien en gebruiken, geef je je kind de kans om ook zijn talenten te ontwikkelen om van zijn HSP zijn een kracht te maken in plaats van een beperking.


Veel liefs,

Ellena

32 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Daar ging ze, in COMPLETE weerstand. Mijn dochter. Een fantastische dochter waar elke ouder van droomt. Goede resultaten op school. Plichtbewust. Het hart op de juiste plaats. Geen weerwoord. Op tijd